WATSU, podobnost čistě náhodná

 

Minulý rok se mi ozvala Petra Zsaková, že píše o účincích houpání a pohupování a zda by se mnou nemohla napsat praktickou část své diplomové práce. Moc mne potěšilo, že jsem se pro ni stala profesionálkou v oblasti houpání a strávily jsme spolu krásné odpoledne.

Zmiňovala, že také navštíví holky z WATSU. Houpání a pohupování máme stejné, jen na watsu jste v náruči vody a terapeutky. V Houpajdě Vás drží samet ve vzduchu.

Nicméně, mě to inspirovalo a objednala jsem sebe a tátu na Metodu WATSU® (Vodní Shiatsu) do Dobřichovic, k Ditě Linhartové.

Bylo nás v bazénu celkem pět. Pět terapeutek a pět osob různého věku čekajíc na zážitek. Jsem vodomil a tušila jsem, že to bude pecka. Jako návrat domů, souš dobrá, ale voda je voda.

 

Pocity:

  • Bylo příjemné se naprosto odevzdat do náruče éterické ženy, která se okamžitě napojila a sladila se se mnou.
  • Překvapilo mě nenásilné protažení svalů, šlach, kloubů na nohách a v zádech. Proběhlo to jen tak mimochodem, protiproudem vody.
  • Příjemný stav bez tíže, vzduchoprázdno, levitující pocit, kde člověka nic netlačí, nic nenaléhá, nic neobtěžuje.
  • Mohla jsem se absolutně spolehnout, že mi voda nenateče do nosu ani do úst. Plně jsem terapeutce důvěřovala.
  • Při ponoření jsem neměla strach, že mi nevystačí vzduch. Všechny pohyby vyházejí z vnějšku, tudíž nevzniká spotřeba kyslíku svalovou aktivitou. Proudící voda v obličeji byla očistná/svěží.
  • Voda mě příjemně ovívala, jako když si lehnete do potoka a necháte se unášet. Hladí a tancuje s Vámi. “Maminka” Vás drží a Vy se můžete absolutně odevzdat.
  • Celou dobu jsem měla zavřené oči a pod vodou jsem nevěděla kde je dole a kde nahoře. Přišla jsem si jako kosmonaut při stavu bez tíže a bylo to fantastické.

Tím, že jsem tam byla s tátou, nám holky vymyslely překvapení. Na závěr mě jako miminko vložily tátovi do náruče. Ani jeden jsme nic netušili a po otevření očí jen zírali :)

Táta, vyněžnělý, zpomalený, usmívající se, povídá “i kdyby se mě teď někdo snažil naštvat a rozhodit, tak se mu to nepovede”. Pocity nám doznívali ještě celý den. Strávili jsme spolu odpoledne, navštívili řeckou restauraci a povídali si, o samých pěkných věcech, které generují jen pozitivní smýšlení.

 

Doporučila bych zážitek všem, ale hlavně lidem, kteří mají problém s důvěrou, s "vypnutím mozku" tedy stále mají vše pod kontrolou a těm, kteří potřebují stabilitu a uzemnění. Zkuste jiné vjemy ...

 

Jak moc mi tento zážitek připomněl pocity v mé Houpajdě.

Moje práce má smysl :)

 

Tera

 

 

https://www.watsu-masaze.cz/

https://www.vitalia.cz/clanky/watsu-terapie-pomale-houpani-uzdravuje-a-zbavuje-stresu/